Så mycket kostar en anställd

30 april 2019
Alternate Text

Sociala avgifter och semesterersättning. En anställd ska inte bara ha lön – utan även andra kostnader tillkommer. Det finns sätt att enkelt räkna ut vad en anställd kostar. 

Personalkostnader är ofta en stor post för företagen. Och många gånger en högst nödvändig sådan. I vårändringsbudgeten presenterade regeringen några förslag som påverkar vad det kostar att ha anställda. Bland annat en nedsättning av arbetsgivaravgifterna för personer som vid årets ingång fyllt 15 men inte 18 år. Sänkningen ska ske genom att arbetsgivaren bara betalar ålderspensionsavgiften på 10,21 procent och den nedsatta arbetsgivaravgiften ska gälla lön och ersättningar upp till 25 000 kronor per månad.

Regeringen vill också förlänga det så kallade Växa-stödet. Det innebär att enmansföretag som inte har anställda kan få lägra arbetsgivaravgifter för den först anställde. Även här ska arbetsgivaren bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent och det har hittills gällt under tolv månader. Den perioden vill regeringen nu förlänga till 24 månader.

Vad kostar då just dina anställda? På verksamt.se finns en modell att använda där du enkelt kan räkna ut den ungefärliga kostnaden för att få en bättre överblick över ditt företags kostnader.

Läs mer: Räkna ut vad en anställd kostar – verksamt.se

Charlotta Marténg