Förenklingsregler och omställningsstöd

3 juli 2020
Alternate Text
Söker du omställningsstöd? Och använder K2 vid fastställande av de fasta kostnaderna för mars och april 2020? Tänk då på att inte tillämpa förenklingsregeln om återkommande utgifter. 

Omställningsstödet går att söka sedan 22 juni via Skatteverkets webb. Men det finns en hel del att tänka på. FAR:s experter Birgitta Åhlander, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, och Camilla Carlsson, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, tipsar om att inte tillämpa förenklingsregeln om återkommande utgifter om K2 används vid fastställande av de fasta kostnaderna för mars och april 2020

− Enligt förordningen om omställningsstöd anses en kostnad hänförlig till den månad som den hade ansetts belöpa sig på om varje kalendermånad hade utgjort ett separat räkenskapsår för företaget, med tillämpning av de redovisningsprinciper som företaget tillämpat för det räkenskapsår som avslutats närmast före 1 januari 2020, säger Birgitta Åhlander.

Om K2 tillämpats finns förenklingsregler avseende periodisering, där förenklingsregeln om återkommande utgifter enligt 7.9 innebär att en utgift, som inte är en personalutgift, får redovisas som kostnad det räkenskapsår företaget normalt erhåller faktura eller gör en utbetalning enligt avtal eller liknande handling om a) utgiften kan antas variera högst 20 procent mellan åren, och b) varje räkenskapsår belastas med en årskostnad.

− Det sista villkoret kan inte anses uppfyllt när det gäller ansökan om omställningsstöd, säger Birgitta Åhlander.