Kvinnors småföretagande drabbas extra hårt av pandemin

19 april 2021
Alternate Text
Nordiska småföretag som drivs av kvinnor lider mer av pandemin jämfört med småföretag som drivs av män i samma bransch. Det visar en ny undersökning.

Kvinnor i Norden som driver småföretag har haft större utmaningar under pandemin om man jämför med män i samma verksamhetsområde.  Det faktum att vi ser så pass stora skillnader mellan kvinnligt och manligt småföretagande i den nordiska regionen är oroväckande, kommenterar Malin Berge, Vice President Strategic Growth, på Mastercard, i ett pressmeddelande. 

Undersökning genomfördes i november 2020 av forskningsföretaget Kantar på uppdrag av Mastercard. 1 029 respondenter som driver enmansföretag, mikro-, små- och medelstora företag i Sverige, Danmark, Norge och Finland svarade på frågorna. 52 procent av nordiska småföretag som leds av kvinnor inom nöjesbranschen uppger att omsättningen minskat under 2020. Medan bara 42 procent av män som driver småföretag inom samma verksamhetsområde svarar att de dabbats lika hårt. Inom vården och utbildningssektorn svarar 34 procent av de kvinnliga småföretagsledarna att omsättningen har minskat, jämfört med 25 procent av de manliga småföretagarna.

De industrier som klarat pandemin bäst, som teknologi, forskning och bygg, har lägst andel kvinnor i främsta rodret. Det behövs ytterligare stöd och resurser nu, annars riskerar vi att skapa motgångar för kvinnliga småföretagare som kommer bli enormt svåra att återhämta sig ifrån, säger Malin Berge.

 Sofia Hadjipetri Glantz

 

 FAKTARUTA

 

Definition av undersökta företag:

 

  • Medelstora företag: 51–249 anställda och en årsomsättning på mindre än 50 miljoner

euro.

  • Små företag: 11–50 anställda och en årsomsättning på mindre än 10 miljoner euro.
  • Mikroföretag: 1–10 anställda och en årsomsättning på mindre än 2 miljoner euro.
  • Enmansföretag: 0 anställda och en årsomsättning på mindre än 2 miljoner euro.