Sänkt aktiekapital för privata aktiebolag

29 november 2019
Alternate Text
Aktiekapitalet för privata aktiebolag sänks till 25 000 kronor. De nya reglerna gäller från 1 januari 2020.

Nu har riksdagen fattat beslut om sänkt aktiekapital för privata aktiebolag. Syftet med lagändringen är att Sverige ska följa andra EU-länder vad det gäller aktiekapitalets storlek. Dessutom hoppas riksdagen att fler ska starta aktiebolag. Men den som vill starta ett aktiebolag med 25 000 kronor i aktiekapital måste vänta till nästa år.

Det går inte att förbereda en start genom att skicka in en anmälan om registrering tidigare. Beslut om att bilda aktiebolaget och anmälan till Bolagsverket kan tidigast ske 1 januari 2020, säger Elisabeth Lagerqvist, chefsjurist på Bolagsverket i ett pressmeddelande.

För redan befintliga privata aktiebolag blir det möjligt att minska sitt aktiekapital. I dessa fall måste beslutet om minskningen tas på en bolagsstämma och innehålla vissa formella uppgifter. När beslutet är fattat ska det registreras hos Bolagsverket.

Om skälet till minskningen är återbetalning till aktieägare eller avsättning till fritt eget kapital måste bolaget ansöka om tillstånd hos Bolagsverket för att få verkställa minskningen meddelar myndigheten.

– När Bolagsverket fått in en komplett ansökan om tillstånd utfärdar vi en kallelse på bolagets borgenärer. Borgenärerna får då en möjlighet att inom två månader motsätta sig ansökan, säger Elisabeth Lagerqvist.

Bolagsverket får endast lämna tillstånd till att minska aktiekapitalet om ingen borgenär motsätter sig ansökan. Om någon borgenär motsätter sig ansökan så överlämnar Bolagsverket ärendet till domstol skriver Bolagsverket i pressmeddelandet.