Enligt uppgifter från Skatteverket är det närmare en halv miljon personer som i ska deklarera värdepapper i sin deklaration. Det handlar om sålda och inlösta aktier, andra värdepapper och användning av kryptovalutor. Skatteverket menar att det finns mycket att vinna på att deklarera digitalt. Den som loggar in i e-tjänsten upptäcker nämligen att där finns bilagan med många uppgifter förifyllda. De flesta behöver bara fylla i omkostnadsbeloppet.
– Många tycker det är svårt att beräkna omkostnadsbeloppet. Skatteverket vill bidra till att det blir enkelt, rätt och tryggt. På Skatteverkets webbplats finns därför bra hjälp, som vi hoppas att många kommer att ha nytta av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.
Handel med kryptovalutor deklareras i samma bilaga som andra värdepapper. Skillnaden är dock att det inte finns några uppgifter förifyllda. Men det kan finnas möjlighet att göra en förenklad redovisning.
– Vi vet att många gör sin redovisning löpande under året, framför allt de som säljer mycket. Därför ska de inte behöva göra om det i deklarationen. Du kan redovisa summan av dina affärer istället för att redovisa varje transaktion för sig. Dock behöver du hålla isär vinster och förluster eftersom förluster bara är avdragsgilla till 70 procent, något många inte vet. Har du handlat med olika kryptovalutor behöver du även hålla isär dem, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
En vanlig fråga som Skatteverket får är hur decimaltal ska redovisas i e-tjänsten eftersom det inte går att skriva in decimaler. Svaret från myndigheten är tydligt.
– Avrunda till närmaste heltal, i många fall noll, och skriv hur stor andel du har sålt under övriga upplysningar, säger Johan Schauman.
Har du värdepapper på ett investeringssparkonto (ISK)? I så fall behöver du inte redovisa något. En schablonintäkt är redan förifylld i din deklaration.