Lättare att använda kvalificerade personaloptioner

17 september 2020
Alternate Text
Onoterade bolag kan använda teckningsoptioner vid leverans av aktier. Förutsatt att lagstiftningens villkor är uppfyllda. Det är slutsatsen efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen.

 

Reglerna om så kallade kvalificerade personaloptioner infördes i januari 2018. Små, unga företag kan ge sina anställda personaloptioner med bättre villkor och därigenom öka sin konkurrenskraft. Genom att erbjuda nyckelkompetens en möjlighet att ta del av en framtida vinst är det lättare att rekrytera och behålla personal, och därmed ökar även företagets möjligheter att växa. Skillnaden på kvalificerade personaloptioner och andra personaloptioner är att den anställde inte förmånsbeskattas när optionen utnyttjas. Arbetsgivaren behöver heller inte betala arbetsgivaravgifter.

När aktien, som köpts genom att personaloptionen utnyttjades, sedan säljs sker också beskattningen. Då som inkomst av kapital.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen nyligen avgjort ett ärende som rörde just kvalificerade personaloptioner. Domen välkomnas av många, då domstolen gjort en tolkning utifrån lagens syfte. I korthet innebär beskedet från Högsta förvaltningsdomstolen att det är okej för onoterade bolag, så länge de uppfyller kraven i lagstiftningen, att använda teckningsoptioner vid leverans av aktier. Den anställde kommer då att vara garanterad ett kommande förvärv av aktier och bolaget behöver inte teckna omkringliggande avtal med aktieägare där de förbinder sig att rösta för en nyemission på en framtida bolagsstämma.

− Högsta förvaltningsdomstolen har gjort en utvidgande tolkning av lagen. Det är positivt! Det vore magstarkt om Skatteverket nu skulle söka begränsa denna. Genom domen ökar säkerheten för anställda samtidigt som företagets kostnader för olika juridiska avtal minskar. Detta underlättar för alla, även rådgivare. Förhoppningsvis kan dessa optioner nu börja användas bredare, säger Hans Peter Larsson, Auktoriserad Skatterådgivare FAR samt skatteansvarig på FAR.

 

Charlotta Marténg

Läs mer: Högsta förvaltningsdomstolens dom

Läs mer: Skatterättsnämndens förhandsbesked

 

RÖR DET HÄR DIG? DISKUTERA FRÅGAN MED DIN RÅDGIVARE